Herstellen van een blessure
Blessures kunnen ontstaan acuut of door overbelasting. Een voorbeeld van een acute blessure is een verzwikte enkel. Je enkel wordt dik en er is drukpijn op de beschadigde plek. Vaak is er beperkte mobiliteit en functieverlies. Bij schade is het heel aannemelijk dat het pijn doet. Bijvoorbeeld na een operatie. Het beschadigde lichaamsdeel geef je rust en zal met de tijd gaan helen. Je gaat weer voorzichtig bewegen met of zonder oefentherapie en afhankelijk van de schade zul je binnen enkele dagen, weken tot maanden vrijwel op het oude niveau kunnen bewegen. Studio Vitale in Alkmaar verzorgt aangepaste trainingen eventueel in samenwerking met een fysiotherapeut, zodat jij ondanks je blessure in beweging kunt blijven en sneller kunt herstellen!
Pijn zonder schade
Maar wat als er geen sprake is van schade? Wat als er op de MRI of röntgenfoto geen schade te zien is? Het menselijk lichaam is vrij complex. Pijn bij het bewegen zonder schade kan diverse oorzaken hebben. Pijn is ook een seintje vanuit de hersenen om je te beschermen. Vaak stop je automatisch met bewegen of je gaat het anders doen om die pijn zoveel mogelijk te ontwijken. Je lichaam beweegt om de pijn heen. Is dit echter wel de juiste weg om sterker te worden? De kans dat je je lichaam verkeerd blijft belasten is groot. In plaats van progressieve herstel wordt de pijn erger of je merkt dat je niet sterker wordt. Hieronder lees je wat je kunt doen als je bewust merkt dat je gaat compenseren bij het bewegen.
Wat kun je doen als je pijn hebt bij het bewegen?
Ben je uitbehandeld bij de fysiotherapeut? En is bewegen in het dagelijks leven nog niet volledig pijnvrij? Blijf toch vooral in beweging. Elke beweging hoe klein die ook is zet je hele systeem aan het werk. Je hersenen, zenuwen, adem , pezen- en spieraansturing horen samen te werken. Behalve als de pijn erger wordt tijdens het oefenen of als je de dagen erna meer last van hebt, dan is het verstandig om te stoppen. Vaak heeft je lichaam een andere aanpak en aansturing nodig. Het kost tijd om je oude beweegpatroon weer terug te krijgen na een blessure of beweeggewoonte. Beweeg bewust en neem de tijd om de beweging goed af te maken. Sin Mee is personal trainer en vitaliteitscoach bij Studio Vitale in Alkmaar. Zij kijkt eerst wat je nodig hebt. Haar aanpak gaat verder dan fysieke beweging.
Tip: neem een goede houding aan, adem rustig tijdens het bewegen en beweeg met aandacht zodat jij de beweging kunt controleren. Wees geduldig.
Wil je beter leren bewegen?
[ult_buttons btn_title=”Maak nu een afspraak” btn_bg_color=”#4ea332″ icon_size=”32″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:20px;” btn_line_height=”desktop:20px;”]
Ik had een hardnekkige slijmbeursontsteking. De arts had gezegd dat dit wel eens 2 jaar kon gaan duren omdat de ontsteking ingekapseld zat. Dat heeft ook zo lang geduurd. Het is uiteindelijk weggegaan mede door lichte bewegingstraining. Ik kan nu weer onbezwaard naar de sportschool.